Zihin Haritası Çalışma Rehberi

Burak Seyman tarafından hazırlanmıştır.

Zihin Haritası Tekniği ile Serüvenim adlı yazıda zihin haritası tekniğini nasıl keşfettiğimden, nasıl uyguladığımdan, karşılaştığım sorunlardan ve bulduğum çözümlerden bahsetmiştim.

Bu yazıda bir de olaya sizin tarafınızdan bakarak haritalardan azami düzeyde faydalanabilmeniz için tavsiyelerimi sıralayacağım. Temel oluşturması için Zihin Haritası Tekniği ve Yararları yazısını okumanızı tavsiye ederim.

1. Kaynağın Güncelliği Sorunu

Muhtemelen hukuk öğrencisisiniz. İstanbul’da ya da Ankara’da, Diyarbakır’da ya da Adana’da; hiç fark etmez. Türkiye ve KKTC’deki hukuk fakültelerinde yalnızca Türk hukuku eğitimi veriliyor. Fakültelere göre değişen bazı ek dersler dışında da herkes aynı dersleri alıyor ve haritalar içerisinde bu ortak derslerin neredeyse tamamının notlarını bulabileceksiniz.

Ancak hukuk sistemimizdeki kurallar çok hızlı değişirken maalesef bu haritalar o hızla değişip güncellenmiyor.

Bu yüzden notlarına ulaşmak istediğiniz dersi seçtikten sonra öncelikle notların hangi seneye ait olduğuna bakmanız yararınıza olacaktır. Örneğin, borçlar hukuku genel hükümler dersinin haritaları 2015-2016 akademik yılında hazırlanmış:

Eğer bahsi geçen dönemin ardından değişiklikler yapılmışsa, o değişiklikler bu notlarda bulunmayabilir. Bu yüzden eğer güncel notlarla çelişen bir bilgiye rastlarsanız, yeni ulaştığınız bilgiye güvenmeniz mantıklı olacaktır. (Bu durum genellikle sürelerde karşınıza çıkabilir ki sınavlarda can yakan soruların çoğu da buradan gelir.)

Son yıllarda birçok değişikliğin olduğu bir derse çalışacaksanız güncel hukuk notlarını düzenli bir şekilde bulabileceğiniz Hukuk Sebili sitesini ziyaret etmenizi öneririm.

Notların güncel değişiklikleri kapsamadığını değerlendirdikten sonra haritalara nasıl çalışacağımıza bakabiliriz.

2. Zihin Haritası Çalışma Araçları

a. Telefon

Eğer telefonunuzun ekranı, büyük ekran kabul edilen 5” veya üzerindeyse haritaları kolaylıkla çalışabilirsiniz. Bunun için elinizle yakınlaştırma ve uzaklaştırma hareketleri yapabilirsiniz. Eğer görüntü net değilse biraz bekledikten sonra netleşecektir.

Haritaları telefondan çalışabilirsiniz ama bu aşamada birkaç sorun ortaya çıkabilir. Öncelikle telefonunuz kişisel iletişim cihazınız olduğu için aramalar, mesajlar, bildirimler ile çalışmanız kesintiye uğrayabilir. Bu şekilde verimsiz çalıştığınızı fark eder ve bir süre sonra sıkılabilirsiniz. Ayrıca, zihin haritalarına kuş bakışı bakmak için küçültme yaptığınızda yazılar okunamaz hale geleceğinden tekniği tam anlamıyla kullanamazsınız.

Eğer telefonunuzun ekranı 5” boyutundan küçükse, telefon ile çalışmak da bu çalışmayı sürdürmek de bir hayli zor olacaktır. Diğer araçlara bi’ göz atın derim.

b. Tablet

Haritaları da hazırladığım cihaz olan tablet bilgisayar ile bütün haritayı net bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Tableti anlık iletişim cihazı olarak kullanmadığınız için, uçak moduna alarak ve bildirimleri kapatarak, kesintiye uğramadan saatlerce çalışabilirsiniz. Şahsen ben 3 sene iPad Mini 2 kullanarak çalışmalarımı rahatça sürdürdüm. Eğer buradaki araçlardan birini seçme şansınız varsa tablet üzerinden çalışmanızı şiddetle öneririm.

c. Bilgisayar (PC)

Bilgisayar ekranı telefona göre daha geniş bir görüş açısı sunar ve bütüncül görmenizi sağlar. Ayrıca birçok bilgisayarın işlemcisi mobil işlemcilere göre daha gelişmiş olacağından harita yükleme zamanı da kısalır, daha rahat çalışırsınız. Ancak ekrana uzaktan bakacak olmanız ve elinizle doğrudan etkileşime geçemiyor olmanız çalışmayı zorlaştıracaktır. Eğer dokunmatik bir bilgisayar ekranınız ya da hem laptop hem tablet olarak kullanılabilen bir bilgisayarınız varsa işiniz kolaylaşır.

* Tablet Alacaklara Öneri

Eğer tableti yalnızca bu haritaları çalışmak için alacaksanız iki önemli husus var: Ekran ve pil ömrü. Ekran ne kadar büyükse haritaları çalışmak o kadar kolaylaşıyor, ben 7.9” ekranlı bir tablet kullandım ancak 9.7” ekrandan daha rahat çalışılıyor. Dersleri tablet üzerinden çalışacağınızdan pil ömrü de önemli. Ne miktarda bir pil ömrüne ihtiyaç duyduğunuzu günlük kaç saat çalışma yaptığınıza göre belirleyebilirsiniz. Zamanla pilin kapasitesinin azalacağını da aklınızdan çıkarmayın. Benim tabletim 10 saatlik pil ömrü sunuyordu ancak son yıllarda gün ortasında şarj etmek zorunda kalıyordum.

Evet buraya kadar tamam, aracınızı belirlediniz, ilk denemeleri yapmak istiyorsunuz. O zaman haritaya nasıl çalışacağımıza bi’ bakalım.

3. Zihin Haritası Çalışma Önerileri

a. Yön

Öncelikle şunu söyleyeyim, saat 01.00 yönünden çalışmaya başlayıp saat 11.00 yönüne kadar, sağ üstten sol üste aşağıdan dairesel bir sıra izlemeniz gerekiyor. Yani öncelikle saat 01.00 yönündeki başlığı görüp o kısmı tamamen çalışmanız, ardından bir aşağıya inip devam etmeniz; sağ kısmın bitmesinin akabinde sol kısma atlayıp yukarıya doğru ilerlemeniz gerekiyor. (Bununla beraber karışıklığı önlemek için, nadiren, başlıkların yerlerini değiştiriyorum. Anormal bir durum varsa başlıkların anlamsal olarak olağan sırasına göre çalışabilirsiniz.)

b. Yöntem

Haritaya çalışmaya başlamadan önce haritaya kuş bakışı bi’ göz atın. Merkezde yazılı başlığı, o başlıktan yayılan konu başlıklarını inceleyin. Böylece zihniniz ön kurguya benzer bir şekilde, bilgileri hangi sırayla alacağını öğrenecektir. Çalışmaya başladıktan sonra da, çalışmasını bitirdiğiniz dalın başlıklarını baştan sona hızlıca bir kez daha okuyun, bilgilerin doğru yerlere yerleşmesini sağlayın. Ardından, 3.a.’da bahsettiğim yönü takip ederek diğer dallara geçebilirsiniz.

Bütün dalları bu şekilde çalıştıktan sonra haritayı tekrar küçültün ve haritayı ilk açtığınız andaki görüntüyü yakalayın. Merkezdeki başlığı ve dalları hızlıca tekrar okuyun. İşte bu kadar, çalışma bitti.

c. Diğer Hususlar

  • Tekrar: İlk çalışmayı bitirdikten sonra, hatırlamak isteyeceğiniz zaman haritanın sadece başlıklarını okuyarak hızlı bir tekrar yapabilirsiniz.
  • Bulutlar: Zihin haritalarının ilk çalışılacak kısmında başlığı bulunmayan ve bulutlar içindeki kısımlarla karşılaşabilirsiniz. Bu kısımlar konuya giriş mahiyetindeki bilgileri içeriyor.

  • Renklendirmeler: Bazen dikdörtgenlerin içini de renklendirmiş oluyorum, açıklaması şu:

– Dikdörtgenin içi, dal renginin bir başka tonu ise –> Mevzuat

– Dikdörtgenin içi, dal rengi ile alâkasız bir renk ise –> Önemli bir husus veya derste eklenen bilgi

anlamına geliyor.

SONUÇ

İlk adımda kaynağın güncel olmayabileceğini değerlendirdik, sonra uygun aracı seçtik, sonra da belirli bir düzene göre çalışmamızı tamamladık.

Artık hukuk haritaları arşivinin altını üstüne getirebilirsiniz, tamamen size kalmış. İstediğiniz zaman çalışın, istediğiniz zaman tekrar yapın.

İyi çalışmalar ve başarılar diliyorum.

Bunları da okuyabilirsiniz:

Hukuk Dersleri Çalışma Tavsiyeleri, Çalışma Süreci Organizasyonu

Hukuk Dersleri Çalışma Tavsiyeleri, Çalışma Süreci Organizasyonu

‘‘Hukuk Fakültesi’ni üç senede bitirmek hayal mi?’’ başlıklı yazımın ardından en çok sorulan sorular hukuk derslerini nasıl çalıştığım yönünde oldu. Ben de lisans eğitimime başlarken internet üzerinden ‘‘hukuk derslerine nasıl çalışmalıyım, hukuk dersleri çalışma...

Zihin Haritası Tekniği ile Serüvenim

Zihin Haritası Tekniği ile Serüvenim

Hukuk Fakültesi öğrenimim boyunca klasik notlar almak yerine zihin haritaları oluşturdum ve u haritaları oluşturmak, içindeki bilgileri anlaşılır hale getirmek çok fazla zamanımı aldı. Ancak bu kadar kısa bir hikâyesi yok bu serüvenin, daha çetrefilli ve can yakan...

Zihin Haritası Tekniği ve Yararları

Zihin Haritası Tekniği ve Yararları

Hukuk öğrenimim boyunca ne öğrendiysem, derslerde ne kadar not aldıysam hepsini zihin haritalarına yerleştirdim. Bu zihin haritalarını da herkesin yararlanabilmesi için yeniden düzenledim ve Hukuk Haritaları adlı öğrenme platformunu oluşturdum. Peki, nedir bu zihin...

18 Yorumlar
  1. Ali

    Android tabletler için tavsiye edebileceğiniz bir uygulama var mı?

    Yanıtla
    • Burak Seyman

      Dosyaları görüntülemek için herhangi bir PDF görüntüleyici uygulama kullanabilirsiniz, Google PDF Reader ve Adobe Acrobat Reader uygulamalarını önerebilirim.

      Yanıtla
      • Ali

        Harita oluşturmak için sormuştum aslında.

        Yanıtla
        • Burak Seyman

          Şahsen iOS üzerinden iMindMap kullanıyorum, diğer işletim sistemlerindeki uygulamaları hiç denemedim maalesef.

          Yanıtla
  2. mehmet

    Ellerinize emeğinize sağlık çok değerli bir çalışma olmuş

    Yanıtla
    • Burak Seyman

      Desteğin için çok teşekkür ederim Mehmet, başarılar dilerim ?

      Yanıtla
  3. eriş

    Ellerinize, zamanınıza sağlık çok yaralı ve değerli içerikler hazırlamışsınız.
    Teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    • Burak Seyman

      Desteğin için çok teşekkür ederim Selahattin, iyi çalışmalar dilerim.

      Yanıtla
  4. Müge

    Çok büyük bir emek bu kıymetli notları paylaştığınız için çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Burak Seyman

      Desteğiniz için çok teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

      Yanıtla
  5. Humeyra

    Ellerine sağlık büyük emek

    Yanıtla
    • Burak Seyman

      Teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim

      Yanıtla
  6. Onur

    Burak bey gerçekten büyük emek vermişsiniz emeğinize yüreğinize sağlık . Fakat çıktı alarak çalışma yapma isteği baskın biri olarak ne yapmamı tavsiye edersiniz bir uygulama vasıtasıyla puntoları büyütme ve sayfaya sığdırma şansımız var mı? Bahsetmişsiniz A1 boyutunda çıktı alan fakülte arkadaşınızdan, başka bir yöntemi olabilir mi çıktı almanın? Çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Burak Seyman

      Merhabalar, desteğiniz için teşekkür ederim. Çıktı konusunda maalesef çözüm üretemiyoruz, ben dijital platformlar üzerinden çalışmaya yatkın bir kişi olarak tabletim üzerinden nasıl en iyi yararlanabiliyorsam o şekilde hazırladım haritaları. PDF dosyası üzerinde çeşitli değişiklikler yapabilirsiniz ama sanırım bu çok fazla vakit ve emek gerektirecektir, sonucu da sizi tatmin etmeyebilir. Bu düzenleme işlemi için Adobe Acrobat Professional yazılımını kullanabilirsiniz. İyi çalışmalar ve başarılar dilerim.

      Yanıtla
  7. TALİP KILINÇ

    BURAK BEY MERHABALAR BENİM KANAYAN YARAMA İLAÇ OLDUNUZ ÖNCELIKLE COK TESKUR EDERİM ÇALIŞMA OLARAK KAGIT UZERİNE Mİ YOKSA TABLET BİLGASAY VS DAHA MANTIKLI OLUR YAZI YAZMAYI COK SEVMEYEN BİRİ OLARAK BU İŞ TAM BANA GÖRE DEDİĞM BİŞE HAYATINIZDA BAŞARILAR DİLERİM INŞALLAH ULAŞMAK ISTEDİĞİNİZ HEDEFLERİNİZE ULASIRSINIZ.

    Yanıtla
  8. Açık alan serinletme

    çok değerli bir çalışma olmuş, ellerinize sağlık, takipçinizim

    Yanıtla
  9. Funda

    Öncelikle bu çalışmalarınız için sizi kutluyor ve teşekkür ediyorum. Zihin haritalarını yani resimleri kendi bilgisayar yada tabletime indirebiliyor muyum kaydedebiliyor muyum… Site üstünden çalışmak zor oluyor. Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Burak Seyman

      Maalesef haritaları indiremiyorsunuz, indirip kendi isimleriyle başka sitelerden yayınlayan emek hırsızlarına karşı böyle bir önlem aldık. İyi çalışmalar.

      Yanıtla

Bir İçerik Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir